Νιόκι στο φούρνο με καλαμπόκι και γαλοπούλα

Νιόκι στο φούρνο με καλαμπόκι και γαλοπούλα

Υλικά
2 φλιτζάνια νιόκι *
6 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
½ φλιτζάνι καλαμπόκι
250 γρ τυρί τύπου gouda και ρεγγάτο ανακατεμένα
2 φλιτζάνια γάλα χαμηλών λιπαρών
2 αυγά
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα νιόκι για 3-4 λεπτά, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μικρό πυρέξ. Προσθέτουμε το καλαμπόκι, τη γαλοπούλα και τα τυριά. Ανακατεύουμε απαλά και στη συνέχεια χτυπάμε το γάλα με τα αυγά και τα ρίχνουμε στο πυρέξ. Πασπαλίζουμε με λίγο από το τυρί που έχουμε κρατήσει και ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά και περίπου άλλο τόσο χωρίς το αλουμινόχαρτο.

  • * Νιόκι είναι ένα είδος ιδιαίτερου ιταλικού ζυμαρικού.
  • Αρχικά φτιάχνονταν από σιμιγδάλι όπως και τα υπόλοιπα ζυμαρικά και είχαν σχήμα νιφάδων δημητριακών. Σήμερα τα νιόκι φτιάχνονται από πατάτα, αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να θεωρούνται ζυμαρικά.
  • Στην ουσία είναι ένα μείγμα από λιωμένη πατάτα, αυγά, γάλα και αλεύρι το οποίο ζυμώνεται και πλάθεται. Τα νιόκι έχουν συνήθως κυλινδρικό ή σφαιρικό σχήμα και φτιάχνονται βυθίζοντας τα σε νερό που βράζει.
  • Όπως όλα τα ζυμαρικά στην ιταλική κουζίνα σερβίρονται ως πρώτο πιάτο ή ως συνοδευτικό κυρίως πιάτων με κρέας. Συνήθως συνοδεύονται από ζεστή σάλτσα βουτύρου που τους δίνει τέλειο άρωμα και γεύση. Σερβίρονται ζεστά πασπαλισμένα με τριμμένη παρμεζάνα.