Τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρουν οι πολύχρωμες πιπεριές

Τι θρεπτικά συστατικά μας προσφέρουν οι πολύχρωμες πιπεριές

Οι χρωματιστές πιπεριές είναι ένα αρκετά δημοφιλές λαχανικό της ελληνικής κουζίνας, το οποίο συνηθίζουμε να καταναλώνουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους σε

φαγητά και σαλάτες. Μάλιστα, εκτός από το ιδιαίτερο άρωμα, τη γεύση και το χρώμα που «χαρίζουν» στα πιάτα που προστίθενται, ενισχύουν και τη θρεπτική αξία του γεύματος προσφέροντας πλήθος πολύτιμων συστατικών.

Ειδικότερα, οι πιπεριές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, που λειτουργεί ως φυσικό αντιοξειδωτικό, ενδυναμώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ασθενειών. Επιπλέον, αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης Β6 και καλίου, ενώ οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν και υψηλά ποσά βιταμίνης Α, βιταμίνης Ε και φυλλικού οξέος.

Από την άλλη, οι πιπεριές περιέχουν φλαβονοειδή και περισσότερα από 30 είδη καροτενοειδών, όπως β-καροτένιο, το οποίο αποτελεί πρόδρομο μόριο της βιταμίνης Α, λυκοπένιο που λειτουργεί ως αντικαρκινικός παράγοντας, αλλά και λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, που συνδέονται με την υγεία των ματιών, προστατεύοντας τον αμφιβληστροειδή από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου.