Μελομακάρονα χωρίς σιμιγδάλι

Μελομακάρονα χωρίς σιμιγδάλι

Υλικά

  1. 1 φλ. Ελαιόλαδο
  2. 1 φλ. Ηλιέλαιο
  3. 1 φλ. Ζάχαρη
  4. 1 φλ. Χυμό πορτοκαλί
  5. 1,5 κ.γ κανέλα τριμμένη
  6. 1/2 κ.γ γαρύφαλλο
  7. 1 κ.γ σόδα
  8. 1 κ.γ μπέικιν πάουντερ
  9. 7 φλ. Αλεύρι γ.ο.χ
  10. Σιρόπι:
  11. 2 φλ. Μέλι
  12. 2 φλ. Ζάχαρη
  13. 2 φλ. Νερό
  14. πορτοκαλί (την φλούδα του)
  15. 1 στικ κανέλας
  16. Τριμμένο καρύδι

Οδηγίες μαγειρέματος

Βήμα 1 Αρχικά φτιάχνουμε το σιρόπι μας για να κρυώσει. Βάζουμε στην κατσαρόλα μας το μέλι, την ζάχαρη, το νερό, την φλούδα από το πορτοκάλι και το στικ κανέλας. Τα αφήνουμε για 3-4’ να πάρει μια φράση. Αφαιρούμε από το μάτι της κουζίνας και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει.
.
Βήμα 2 Μετά παίρνουμε ένα μπολ και προσθέτουμε τα υγρά πρώτα υλικά μας. Το λάδι, το χυμό και μετά την κανέλα, το γαρύφαλλο και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά ώστε ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά μας.
.
Βήμα 3 Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε κοσκινισμένο το αλεύρι την σόδα και το μπέικιν πάουντερ. Τα ανακατεύουμε καλά. Μετά παίρνουμε το αλευρακι που το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν και την σόδα και το ρίχνουμε σιγά, σιγά μέσα στο μείγμα με τα υγρά υλικά ανακατεύοντας με το ένα χέρι μας ώσπου να γίνει μια λεία ζύμη. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν ζυμώνουμε πολύ την ζύμη μας διότι αν την ζυμώσουμε πολύ μετά ξερνάει το λάδι !!!!
.
Βήμα 4 Μετά πλάθουμε τα μελομακάρονα μας στο μέγεθος που θέλουμε (εγώ έκανα μπουκιτσες) αρκεί να έχουν το ίδιο πάχος για να έχουν τον ίδιο χρόνο ψησίματος. Τα φουρνίζουμε πάνω σε λαδόκολλα στους 180-200 για περίπου 35’ ανάλογα και τον φούρνο.
.
Βήμα 5 Αφού πλέον έχουν γίνει τα μελομακάρονα μας όπως είναι καυτά τα βάζουμε στο κρύο σιρόπι μας, τα βαπτίζουμε για 10 δευτερόλεπτα και τα αφαιρούμε. Τέλος ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο καρύδι και άμα θέλουμε και επιπλέον μέλι. (Εγώ δεν έβαλα μέλι επιπλέον διότι μου αρκεί η γλύκα τους)