Μανιτάρια ψητά, γεμιστά με κρέμα γραβιέρας

Μανιτάρια ψητά, γεμιστά με κρέμα γραβιέρας

Υλικά Κομμάτια: 12

12 μανιτάρια στρογγυλά, λευκά ή καφέ, σχετικά μεγάλου μεγέθους
ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για την κρέμα γραβιέρας

3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
3 κουτ. σούπας αλεύρι
500 ml φρέσκο γάλα πλήρες, χλιαρό
150 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
1 αυγό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να φτιάξουμε τα μανιτάρια ψητά γεμιστά με κρέμα γραβιέρας, ξεκινάμε με τη κρέμα.
Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει. Ρίχνουμε πασπαλιστά το αλεύρι και ζεσταίνουμε, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε ένα ομοιογενές μείγμα (roux) και το αλεύρι να σκορπίσει ωραίο άρωμα, αλλά να ξανθύνει απαλά.
Ρίχνουμε σταδιακά το μισό γάλα, χτυπώντας έντονα με το σύρμα, μέχρι να διαλυθούν τυχόν σβόλοι και να φτιάξουμε μια λεία κρέμα. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, ενσωματώνουμε το υπόλοιπο γάλα, αλατοπιπερώνουμε και συνεχίζουμε τον βρασμό για 5 λεπτά, ανακατεύοντας.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και το αυγό και χτυπάμε καλά.
Αφήνουμε την μπεσαμέλ να κρυώσει λίγο και την αδειάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής στην οποία προσαρμόζουμε φαρδιά μύτη-αστέρι για ροζέτες.

Μανιτάρια
Τα καθαρίζουμε καλά με νοτισμένο πανάκι και αφαιρούμε τα κοτσάνια.
Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα ταψάκι, αραδιάζουμε τα μανιτάρια με το άνοιγμα προς τα πάνω και τα αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε.
Τα ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 15 λεπτά, ξεφουρνίζουμε (δεν σβήνουμε τον φούρνο) και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 10 λεπτά.

Σερβίρισμα
Γεμίζουμε τα μανιτάρια με ροζέτες από την κρέμα και τα ξαναβάζουμε στο ταψάκι. Τα ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει απαλά η κρέμα.