Αφράτο πεϊνιρλί με κιμά

Αφράτο πεϊνιρλί με κιμά

Υλικά

Για τη ζύμη
500 γραµ. αλεύρι δυνατό
1 κ.γλ κοφτό αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 1½ φλ)
2 πρέζες ζάχαρη
50 γραµ. λιωμένο βούτυρο (χλιαρό)
έξτρα αλεύρι για το πλάσιμο

Για τη γέμιση
350 γραµ. κιμά (μοσχάρι)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 μέτριες ντομάτες ή ντοματίνια (χωρίς ζουμιά και σπόρους ψιλοκομμένες)
λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κ.σ βούτυρο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
διάλυμα αυγού (ή λιωμένο βούτυρο για το άλειμμα του πεινιρλί)

Εκτέλεση

Για την εύκολη ζύμη του πεϊνιρλί με κιμά, βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο. Ψιχουλιάζουμε με τα δάχτυλα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα ανακατεύουμε με κουτάλι. Διαλύουμε το αλάτι στο νερό το ρίχνουμε στο αλεύρι κι ανακατεύουμε με το κουτάλι μέχρι να αρχίσει να σχηματίζεται ζύμη.

Αντί για σκέτο νερό μπορούμε να προσθέσουμε μισό νερό και μισό γάλα χλιαρό. Ζυμώνουμε τη ζύμη. Η ζύμη πεϊνιρλί είναι έτοιμη όταν από το ζύμωμα γίνει απαλή κι εύπλαστη. Τη βάζουμε σε ένα βουτυρωμένο μπολ. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να σταθεί μέχρι να διπλασιαστεί. Περίπου για 1 ώρα. Όταν η ζύμη φουσκώσει και ξεκουραστεί, την αδειάζουμε στον πάγκο, τη ζυμώνουμε λίγα λεπτά και τη χωρίζουμε στα τέσσερα.

Σε λαμαρίνα, ακουμπάμε λαδόκολλα. Σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε 4 οβάλ φύλλα με πάχος περίπου μισό εκατοστό. Βάζουμε τα οβάλ φύλλα στη λαμαρίνα. Ισομοιράζουμε τη γέμιση με τον κιμά. Αφήνουμε 1 εκατοστό κενό περιμετρικά. Ανασηκώνουμε τις άκρες και σχηματίζουμε βαρκούλες. Τσιμπάμε τις ενώσεις. Τα αφήνουμε να σταθούν για 20′. Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 210-220 βαθμούς C Στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, περίπου για 25′ να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Για την γέμιση του πεϊνιρλί με κιμά
Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2′ σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε την πιπεριά και τη ντομάτα. Αλατίζουμε και σοτάρουμε για 2′ να μαραθούν, σβήνουμε με το ξύδι.

Αφήνουμε λίγο τα λαχανικά να κρυώσουν. Τα ρίχνουμε στον κιμά. Αλατοπιπερώνουμε και ζυμώνουμε τον κιμά. Αν θέλουνε προσθέτουμε πάπρικα ή ρίγανη. Γεμίζουμε κανονικά τα πεϊνιρλί και τα ψήνουμε.

Μυστικά για τέλεια πεϊνιρλί με κιμά
•Το πεϊνιρλί με κιμά δεν σερβίρεται ποτέ καυτό. Επειδή ο κιμάς στο ψήσιμο κατεβάζει υγρά, πρέπει το καυτό πεϊνιρλί να σταθεί στο ταψί και να μείνει για 10′ χωρίς να κοπεί, ώστε να τραβήξει τα υγρά του.

•Αν θέλουμε, στα τελευταίο λεπτά του ψησίματος πασπαλίζουμε λίγο κασέρι κι αφήνουμε να λιώσει.

•Η οξύτητα του λεμονιού στα λαχανικά δίνει ένταση στο πεϊνιρλί.