Ντομάτες στην κατάψυξη για νόστιμο χειμώνα

Ντομάτες στην κατάψυξη για νόστιμο χειμώνα

Υλικά
ντομάτες
ποτήρια μιας χρήσης
διαφανής μεμβράνη
ντοματάκια
σακουλάκια μιας χρήσης

Το πιο απαραίτητο από τα καλοκαιρινά λαχανικά στα χειμωνιάτικα μαγειρέματα είναι, κατά τη γνώμη μου, οι ντομάτες. Έτσι, από πολύ παλιά αναζητήθηκαν τρόποι συντήρησής τους. Σάλτσες σε βάζα ή σε μπουκάλια, πελτέδες, λιαστές ντομάτες στο λάδι ή εντελώς αποξηραμένες είναι κάποιοι από τους πιο συνηθισμένους. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους διατήρησης, συνηθίζεται πολύ και η συντήρησή τους στην κατάψυξη. Η ευκολία, ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία και το πολύ καλό αποτέλεσμα στη χρήση κάνουν αυτόν τον τρόπο πολύ δημοφιλή.

Αρκεί να έχουμε βέβαια καταψύκτη ή αρκετό χώρο στην κατάψυξή μας. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ποτέ δεν είναι αρκετός, τελικά, για όσες έχουμε τη μανία αποθήκευσης κι έτσι εγώ τον κύριο όγκο των προμηθειών μου σε ντομάτες τον αποθηκεύω με τη μορφή σπιτικής σάλτσας σε ντουλάπι.

Συνηθίζω όμως κάποιες ποσότητες να τις καταψύχω για πολύ συγκεκριμένους λόγους: α) η κατάψυξη προσφέρεται ακόμη και για 2-3 ντομάτες που έχουν παραωριμάσει β) οι συσκευασίες της κατάψυξης είναι «μιας χρήσης» γ) τελειώνω την προετοιμασία σε ελάχιστο χρόνο δ) καταψύχω πολτό αλλά και ολόκληρες ντομάτες ή ντοματάκια. Έτσι έχω πάντα και κατεψυγμένες ντομάτες ή πολτό ντομάτας. Από το προηγούμενο καλοκαίρι αντικατέστησα τα κλασικά σακουλάκια με ποτηράκια μιας χρήσης. Είναι πιο βολικά, χωρούν πάνω κάτω 200 +/- 20 gr και δεν κολλάνε μεταξύ τους όπως τα σακουλάκια. Πάντα βέβαια βάζω και κάποια ολόκληρα ντοματάκια (αυτά που λέμε cherries) σε σακουλάκια στην κατάψυξη για διάφορες χρήσεις, κυρίως διακοσμητικές.

Για τον πολτό ντομάτας: πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια αφενός για να ελέγξουμε το εσωτερικό τους, αφετέρου για να διευκολύνουμε το άλεσμά τους. Τις αλέθουμε λίγες-λίγες. Με μια κουτάλα της σούπας γεμίζουμε τα ποτηράκια μας και τα καλύπτουμε με κομματάκια μεμβράνης.

Βάζουμε τα ποτηράκια όρθια στην κατάψυξη να στερεοποιηθούν. Όταν στερεοποιηθούν, μπορούμε να τα «στριμώξουμε» ή να βάλουμε το ένα πάνω στο άλλο για εξοικονόμηση χώρου. Όταν θέλουμε να τα χρησιμοποιήσουμε, σκίζουμε το ποτηράκι και βάζουμε όπως είναι στην κατσαρόλα μας τον κατεψυγμένο πολτό.

Για να καταψύξουμε τα μικρά ντοματάκια, τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Πρέπει σχεδόν να στεγνώσουν, οπότε τα βάζουμε εν ανάγκη και σε χαρτί κουζίνας. Γεμίζουμε σακουλάκια κατάψυξης, τα κλείνουμε δένοντάς τα ή με κλιπς και τα αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.

Παρατηρήσεις:

1) Εγώ συνηθίζω να χοντροαλέθω τις ντομάτες αλλά αυτό είναι θέμα επιλογής. Αν έχουν πολλά σπόρια και ζουμιά, αφαιρώ κάποια και κρατάω την ψίχα. Συνήθως όμως αυτή την εποχή αυτό δεν χρειάζεται γιατί οι ντομάτες είναι σφικτές και γεμάτες.

2) Όταν χρησιμοποιώ κατεψυγμένη ντομάτα, προσθέτω συνήθως και πελτέ. Έτσι, στα λαδερά βάζω ένα ποτηράκι ντομάτα και λίγο πελτέ. Αν θέλω να φτιάξω σάλτσα για ζυμαρικά ή κοκκινιστό, βάζω 2 ποτηράκια κατεψυγμένη ντομάτα και 1-2 μεγάλες κουταλιές πελτέ.

3) Εκτός από τα μικρά ντοματάκια, πολλές φορές καταψύχω μικρές ντοματούλες ολόκληρες ή μεγαλύτερες κομμένες στα 4, επειδή σε κάποια φαγητά (κυρίως στο βράσιμο κρέατος, ψαριού, ξινόχοντρου) εδώ, στην Κρήτη, συνηθίζουμε να προσθέτουμε κομμένες ντομάτες για πρόσθετη γεύση.

4) Η μέθοδος της κατάψυξης προσφέρεται ακόμη και για μια μόνο ντομάτα. Αντί να την αφήσουμε να σαπίσει, την βάζουμε αλεσμένη ή κομμένη στην κατάψυξη.


Discover more from Συνταγές και Μυστικά

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Discover more from Συνταγές και Μυστικά

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading