Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει το κριθάρι

Τι θρεπτικά συστατικά περιέχει το κριθάρι

Το κριθάρι είναι ένα δημητριακό που τα τελευταία χρόνια καταναλώνεται όλο και πιο συχνά, καθώς η ποικιλία των προϊόντων δημητριακών που περιέχουν αλεύρι ή σπόρους κριθαριού έχει αυξηθεί σημαντικά.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό δημητριακό, που μπορεί να εμπλουτίσει το διαιτολόγιό μας με πλήθος απαραίτητων και ευεργετικών συστατικών.

Αρχικά, το κριθάρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, ενώ είναι πλούσια πηγή β-γλυκανών, μιας κατηγορίας φυτικών ινών που έχει συσχετισθεί με ευρύ φάσμα ωφέλιμων δράσεων για τον οργανισμό, όπως η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, η καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η αύξηση του αισθήματος κορεσμού και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Από την άλλη, το κριθάρι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ειδικότερα νιασίνη, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη Β6, καθώς και πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως το μαγγάνιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το σελήνιο. Τέλος, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά συστατικά, που ενισχύουν την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού.