Site icon Συνταγές και Μυστικά

Παγκόσμια Ημέρα Πίτσας σήμερα: Τέσσερις συμβουλές για να μετατρέψεις μια πίτσα σε υγιεινό γεύμα

Η πίτσα είναι ίσως το δημοφιλέστερο αγαπημένο junk food του κοινού. Με τόσες παραλλαγές που επιδέχεται καλύπτει ακόμα και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο, προσφέροντας στιγμές απόλυτης απόλαυσης. Ένα κομμάτι πίτσας, ωστόσο, παρά το “αθώο” μικρό μέγεθός του είναι συχνά πλούσιο σε περιττές θερμίδες, λιπαρά και συστατικά με μηδενική θρεπτική αξία, χωρίς φυσικά να εξυπηρετεί ούτε την απώλεια βάρους, ούτε και την ικανοποίηση ενός αρκετά πεινασμένου στομαχιού – το δεύτερο κομμάτι, σίγουρα δεν είναι η ιδανική λύση.

Για να συνεχίσεις, όμως, να απολαμβάνεις χωρίς δεύτερες ή/και ενοχικές σκέψεις την αγαπημένη αυτή αλμυρή (ή γλυκιά) λιχουδιά, δεν έχεις παρά να την μετατρέψεις σε ένα θρεπτικό γεύμα, με προσθήκες που θα έχεις εσύ επιλέξει, οι οποίες θα ανταποκρίνονται απόλυτα στις προτιμήσεις σου, αλλά και στην επιθυμία σου για περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Και πως θα το κάνεις αυτό; Ορίστε τέσσερα βασικά tips για να κάνεις την αρχή:

Ετοιμασε την δικη σου ζυμη η επιλεξε μια πιο υγιεινη εκδοχη

Με μια μικρή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα σου πάρει μόλις λίγα λεπτά να ανακαλύψεις πόσο εύκολα μπορείς να ετοιμάσεις την δική σου σπιτική ζύμη για πίτσα, με τα πιο απλά υλικά. Εάν επιλέξεις να φτιάξεις την κλασσική ψωμένια βάση της πίτσας, μπορείς να προσθέσεις μέσα σε αυτή περισσότερες φυτικές ίνες, επιλέγοντας αλεύρι βρώμης αντί για κλασσικό. Από την άλλη βέβαια, έχεις την επιλογή να δημιουργήσεις μια εναλλακτική βάση για πίτσα με κυρίαρχο συστατικό τα λαχανικά. Βρες εδώ περισσότερες απολαυστικές ιδέες.

Γεμισε την με περισσοτερα λαχανικα

Οι έτοιμες πίτσες συνήθως δίνουν ελάχιστες επιλογές για περισσότερα λαχανικά στην γέμιση, ενώ μάλιστα πολλές φορές αυτά χρεώνονται σαν έξτρα υλικά. Όταν, όμως, ετοιμάσεις μια σπιτική πίτσα θα έχεις την επιλογή να προσθέσεις όσα και όποια λαχανικά επιθυμείς, παίρνοντας απλώς ιδέες από τα ράφια του ψυγείου σου. Μανιτάρια, πιπεριές, ελιές, καρότα, κολοκυθάκι, ντομάτα, ρόκα, μελιτζάνα, κρεμμύδι είναι μερικές καλές επιλογές να γεμίσεις την πίτσα σου με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κάνοντας την ταυτόχρονα πιο χορταστική. Το σπανάκι με ελαφρώς τσιγαρισμένο σκόρδο μπορεί να προσφέρει επίσης ένα boost γεύσης στην σπιτική σου πίτσα.

Πειραματισου με την σαλτσα

Μετά την ζύμη, όλη η νοστιμιά της πίτσας κρύβεται στην σάλτσα που θα βρίσκεται απλωμένη κάτω από την πλούσια γέμισή της. Πολλές φορές, οι σάλτσες του εμπορίου επιβαρύνονται με έξτρα λιπαρά και ας επισημαίνει στην επιγραφή τους ότι φτιάχνονται μόνο με ντομάτες. Η προσθήκη ζάχαρης είναι αρκετά συνηθισμένη τακτική για την εξισορρόπηση της γεύσεις και οι εν λόγω σάλτσες και sauce περιέχουν μπόλικη από αυτή. Σε περίπτωση που επιλέξεις την κλασσική σάλτσα ντομάτας, πολτοποίησε μερικές στο μπλέντερ (αφού αφαιρέσεις την εξωτερική σάρκα) με λίγο αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ρίγανη και αμέσως θα έχεις έτοιμη μια σπιτική. Η σάλτσα πέστο είναι μια εξίσου καλή ιδέα για να απλώσεις πάνω στην crust ζύμη σου.

Δωσε προσοχη στο τυρι

Επειδή πίτσα χωρίς τυρί, φαντάζει ιδιαίτερα πτωχή, σαφώς και πρέπει να προσθέσεις την αγαπημένη σου επιλογή, αρκεί φυσικά να μην το παρακάνεις με την ποσότητα. Εάν πάλι θέλεις ένα ολοκληρωμένο και πλούσιο τυρένιο αποτέλεσμα, πρόσθεσε λιγότερο “παχυντικές” επιλογές όπως η mozzarella, η παρμεζάνα ή ακόμα καλύτερα ελβετικό τυρί (emmental). Οι φυτικές εναλλακτικές vegan τυριού θα ήταν μια εξαιρετική προσθήκη.

Exit mobile version