Τσουρέκι με γεύση μαστίχα κακάο

Τσουρέκι με γεύση μαστίχα κακάο

Υλικά
4 αυγά
350 γρ ζάχαρη
200 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
300 γρ γάλα χαμηλών λιπαρών
80 γρ μαγιά νωπή
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Μαστίχα και μαχλέπι
1 κιλό περίπου αλεύρι για τσουρέκι
1 φλιτζάνι κακάο

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε περίπου ½ φλιτζάνι γάλα και διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά. Το γάλα θα πρέπει να είναι σε τέτοια θερμοκρασία ώστε να μπορούμε να βουτήξουμε μέσα το χέρι μας.

Προσθέτουμε 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 3-4 κουταλιές της σούπας αλεύρι. Φτιάχνουμε μια πολύ μαλακή ζύμη την οποία σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο. Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τα αυγά και μετά το γάλα και συνεχίζουμε το χτύπημα. Προσθέτουμε τη ζύμη που αφήσαμε να φουσκώσει, μετά το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι και τη μαστίχα αλεσμένα σε σκόνη και το κακάο και ανακατεύουμε καλά.

Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε καλά. Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Μόλις γίνει αυτό την πατάμε με το χέρι μας να φύγει ο εγκλωβισμένος αέρας και να καθίσει. Την ξαναβάζουμε σε ζεστό μέρος και μόλις ξαναφουσκώσει την ξεσκεπάζουμε και την πατάμε και πάλι με το χέρι μας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για συνολικά 4-5 φορές. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 6 ίσα μέρη. Το κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε 3 κορδόνια τα οποία τα στρίβουμε σε πλεξούδα ώστε να πάρει το κλασικό σχήμα του τσουρεκιού και το τοποθετούμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.

Σκεπάζουμε τα τσουρέκια μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο και μόλις γίνει αυτό τα περνάμε σε όλη την επιφάνειά τους με αυγό χτυπημένο καλά και αραιωμένο με ελάχιστο γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. Χρειάζονται περίπου 25 λεπτά.