Χορτοκαλίτσουνα Κρητικά

Χορτοκαλίτσουνα Κρητικά

Υλικά
Για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι σκληρό
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο Χωριό Αειφόρο
2/3 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό (περίπου)
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ρακή
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
1 κιλό σπανάκι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι λάπαθα
1 φλιτζάνι του τσαγιού καυκαλήθρες
1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 κουταλιά της σούπας δυόσμος ψιλοκομμένος
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανός ψιλοκομμένος
300 γραμμάρια μυζήθρα ή ανθότυρο τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
Χωριό Ελαιόλαδο Κλασικό για το τηγάνισμα
αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα

Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη ζύμη: σ’ ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι. Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στο μπολ το λάδι και τη ρακή και ανακατεύουμε τρίβοντας τα δάχτυλά μας. Προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται, ώστε να έχουμε μια ζύμη λίγο σφιχτή, τόσο, που να μην κολλάει στα δάχτυλα. Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα νωπή και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 περίπου ώρα ενώ ετοιμάζουμε τη γέμιση ως εξής: Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το φρέσκα κρεμμυδάκια και τα τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά.

Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα χορταρικά. Τα τρίβουμε με το αλάτι και τα στύβουμε χωρίς να φύγει αρκετό από το νερό τους. Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα κρεμμυδάκια, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία, σκεπάζουμε με καπάκι το τηγάνι και σιγοψήνουμε για 20-30 λεπτά. Αν κρίνουμε απαραίτητο, ρίχνουμε λίγο ακόμη νερό και στο τέλος ρίχνουμε το κύμινο, το πιπέρι και ανακατεύουμε ζωηρά. Αδειάζουμε τα χορταρικά σε ένα τρυπητό και τα πατάμε ελαφρά με μια σπάτουλα, ώστε να στραγγίξουν τα νερά τους και να κρυώσουν τελείως.

Ανοίγουμε τη ζύμη που έχει ξεκουραστεί σε φύλλο πάχους 1-2 εκ. πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και κόβουμε στρογγυλούς δίσκους με διάμετρο 10 εκατοστά περίπου. Βάζουμε 1 γεμάτη κουταλιά από τη γέμιση στο κέντρο κάθε φύλλου και τα διπλώνουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Κλείνουμε τις άκρες πατώντας με ένα πιρούνι για να κολλήσουν και να μην ανοίξουν. Τηγανίζουμε τα χορτοκαλίτσουνα σε άφθονο βραστό ελαιόλαδο. Μόλις ροδίσουν ελαφρά, τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε πιατέλα, όπου έχουμε προηγουμένως στρώσει απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το λάδι τους. Σερβίρονται ζεστά. Μια παραλλαγή για πιο ελαφριά κουζίνα: Τοποθετούμε τα χορτοκαλίτσουνα σε ταψί αλειμμένο με λάδι, τα αλείφουμε με κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και ψήνουμε στους 180°C για 45’ περίπου.