Κολοκύθι γλυκό

Κολοκύθι γλυκό

Yλικά
2 κιλά κολοκύθι
9-10 φλιτζάνια του τσαγιού ασβεστόνερο (4 φλιτζάνια του τσαγιού ασβέστη, 56 φλιτζάνια του τσαγιού νερό)
1 κουταλάκι του γλυκού ξινό

Για το σιρόπι:
2 κιλά ζάχαρη
2 ½ φλιτζάνια του τσαγιού νερό

Eκτέλεση
Καθαρίζουμε το κολοκύθι από τους σπόρους, το ξεφλουδίζουμε, το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια (2 εκ. x 2εκ.), και το βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό. Στη συνέχεια, eτοιμάζουμε το ασβεστόνερο: Σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό ρίχνουμε τον ασβέστη ανακατεύοντας πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε λίγο να κατακάτσει ο ασβέστης στον πάτο της λεκάνης και στραγγίζουμε το ασβεστόνερο σε μια άλλη μεγάλη λεκάνη. Προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας στο στραγγισμένο ασβεστόνερο και τα αφήνουμε για ένα βράδυ μέσα σε αυτό. Όποτε μπορούμε, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ανά διαστήματα. Την άλλη μέρα, ξεπλένουμε τα κομμάτια με άφθονο νερό (αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές) για να φύγει ο ασβέστης και στη συνέχεια το στραγγίζουμε.

Με ένα πιρούνι τρυπάμε κάθε κομμάτι σε 2-3 σημεία. Ρίχνουμε τα κομμάτια σε μια κατσαρόλα με νερό, τα αφήνουμε να πάρουν μερικές βράσεις, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Στη συνέχεια, βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μία κατσαρόλα και βράζουμε, ανακατεύοντας συνέχεια για να λιώσει η ζάχαρη. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 10 περίπου λεπτά και προσθέτουμε το κολοκύθι. Κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10-15 λεπτά.

Έπειτα, κλείνουμε το μάτι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με μια πετσέτα. Τα αφήνουμε για ένα 24ωρο και τα ξαναβράζουμε προσθέτοντας το ξινό μέχρι να δέσει το σιρόπι (για περίπου άλλα 20-30 λεπτά). Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφού κρυώσει το γλυκό (όχι εντελώς), το μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε με το καπάκι τους, αναποδογυρίζουμε τα βάζα πάνω σε μια επίπεδη επιφάνεια και τα αφήνουμε έτσι για 6 ώρες περίπου (μέχρι τα βάζα απ’ έξω να είναι δροσερά).