Η γνήσια Πουτανέσκα: εύκολη, πικάντικη, εξέχαστη!

Η γνήσια Πουτανέσκα: εύκολη, πικάντικη, εξέχαστη!

Υλικά για 4 άτομα

500 γρ. ΝΕΑ spaghetti rigati Barilla
50 ml. ελαιόλαδο
6 φιλέτα αντσούγιας ξεπλυμένα
3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε λεπτές φέτες
12 ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσι κομμένες στη μέση
1 ½ κ.σ. κάπαρη ξεπλυμένη
400 γρ. σάλτσα Napoletana Barilla
10 ντοματάκια βελανίδια κομμένα στη μέση
1 κ.σ μαϊντανό ψιλοκιμμένο
¼ κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά σε όσους αρέσουν οι καυτερές γεύσεις)
αλάτι, τριμμένο πιπέρι

Προαιρετικά: 70 γρ. τριμμένο Pecorino Romano στο σερβίρισμα

Διαδικασία Παρασκευής:

1. Προεργασία

Μαζεύετε τα υλικά κοντά σας γιατί η σάλτσα θα συντονιστεί να γίνει στο χρόνο που θα βράζουν τα ζυμαρικά και έτσι καλό είναι να έχετε ό,τι θα χρειαστείτε έτοιμο δίπλα σας. Το καλό μαγειρικό αποτέλεσμα βασίζεται και σε καλή οργάνωση!
Βγάζετε το κουκούτσι απ’ τις ελιές και τις κόβετε στη μέση, κόβετε το σκόρδο σε λεπτές φέτες, τα ντοματάκια στη μέση, ξεπλένετε την κάπαρη και τις αντζούγιες και ψιλοκόβετε τον μαϊντανό. Τώρα είστε έτοιμοι για πουτανέσκα!
Ανάβετε το μάτι για τα σπαγγέτι σε δυνατή ένταση.

2. Βάζετε τα σπαγγέτι ριγκάτι να βράσουν

Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζετε τουλάχιστον 5 λίτρα νερό και περιμένετε να έρθουν σε βρασμό. Λίγο μετά προσθέτετε 2 κ.σ. αλάτι. Μετά το κόχλασμα, ρίχνετε μέσα στο βραστό νερό τα σπαγγέτι ριγκάτι, ανακατεύετε να βυθιστούν όλα και βάζετε και το χρονόμετρο να μετρά 9 λεπτά, δηλαδή ένα λιγότερο απ’ τον κανονικό χρόνο. Στο διάστημα αυτό των 9 λεπτών θα φτιάξετε την σάλτσα, αλλά μην ξεχνάτε κάθε τόσο να ανακατεύετε και τα σπαγγέτι στη κατσαρόλα.

3. Σοτάρετε τις αντζούγιες

Σε διπλανό μάτι από εκεί που βράζουν τα σπαγγέτι και σε δυνατή ένταση, βάζετε λάδι σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι που θα πρέπει να χωρέσει εντέλει όλη την σάλτσα με τα σπαγγέτι μαζί, οπότε διαλέξτε κάτι σε Fest 28 ή 30 και πάνω. Μόλις κάψει, χαμηλώνετε την ένταση στο 6-7 και ρίχνετε μέσα τις αντζούγιες. Τις ανακατεύετε και τις βλέπετε να διαλύονται μέσα στο λάδι, στο λεπτό!

4. Προσθέτετε τα βασικά υλικά της σάλτσας

Ξεκινάτε απ’ το σκόρδο που το αφήνετε ένα λεπτό να σοταριστεί και να δώσει αρώματα (αν επιλέξατε να βάλετε μπούκοβο, βάλτε το τώρα μαζί). Στην συνέχεια προσθέτετε την σάλτσα Napoletana της Barilla και ανακατεύετε. Υπόψη ότι οι συγκεκριμένες σάλτσες της Barilla είναι εξαιρετικά πηχτές σε σχέση με τις συνήθεις σάλτσες ντομάτας και έτσι αφενός θέλουν λιγότερο χρόνο και αφετέρου σηκώνουν αραίωμα με το αμυλούχο νερό της πάστας που βοηθά εντέλει στην ενσωμάτωση με τα ζυμαρικά. Σε τρία λεπτά ρίχνετε και τα ντοματίνια που λειτουργούν κυρίως διακοσμητικά στο τελικό πιάτο.

5. Συμπληρώνετε με τις ελιές και την κάπαρη

Ένα λεπτό πριν τελειώσετε την σάλτσα, προσθέτετε τις ελιές και την κάπαρη που δεν θέλουν μαγείρεμα, αλλά απλά ζέσταμα και ενσωμάτωση στη σάλτσα. Λογικά το τeλείωμα της σάλτσας έχει συντονιστεί και με σπαγγέτι που έπρεπε να βράσει 9 λεπτά (κανονικός χρόνος μείον ένα λεπτό) για να τελειώσει το μαγείρεμά του στην ενσωμάτωση με τη σάλτσα στο τηγάνι. Άρα κλείνετε το μάτι στα σπαγγέτι και κρατάτε ακόμη ανοιχτό το μάτι στο τηγάνι με την σάλτσα.

6. Δένετε τα σπαγγέτι με την σάλτσα

Ρίχνετε δύο κουταλιές απ’ το νερό γεμάτο άμυλο που έβρασαν τα σπαγγέτι μέσα στο τηγάνι, για να βοηθήσετε το δέσιμο σάλτσας και ζυμαρικού. Κρατάτε ένα μπρίκι με το νερό αυτό γι’ αργότερα και είτε στραγγίζετε τα σπαγγέτι, είτε με λαβίδα τα βάζετε κατευθείαν απ’ τη κατσαρόλα, όπως τελικά συνηθίζω εγώ. Ανακατεύετε καλά τα σπαγγέτι με τη σάλτσα μέσα στο τηγάνι για ένα λεπτό περίπου , προσθέτετε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σβήνετε το μάτι.

Σερβίρισμα

Όπως κάθε σπαγγέτι, η πουτανέσκα πρέπει να σερβιριστεί γρήγορα απ’ το τηγάνι κατευθείαν σε ζεστά, βαθιά πιάτα για να μην κρυώσει. Ένας τρόπος να σερβίρετε σπαγγέτι είναι να χρησιμοποιείσετε το μακρύ διπλό πιρούνι που προορίζεται για το κόψιμο του κρέατος και σε συνδυασμό με κουτάλα κουζίνας να τυλίξετε τα ζυμαρικά γύρω-γύρω για να βγουν πιο όμορφα στο πιάτο με μια αίσθηση κυκλικής κίνησης, όπως βλέπετε και στην αντίστοιχη φωτογραφία.